Az abroncsok cseréje

 A gumiabroncsokat idővel le kell cserélni. De hogy ezt minél inkább kitoljuk, cserélhetjük az abroncsokat egymás között is. Hogy miért? Cikkünkből megtudod!

 

 Lévén, hogy az autó vagy a motor különböző nyomást gyakorol az abroncsokra, ezek különbözőképpen kopnak. Előfordulhat, hogy az első abroncsok hamarabb elkopnak a hátsóknál,azért, hogy mindegyik abroncs körülbelül egyszerre kopjon el, érdemes egymás között cserélgetni, legalább egyszer egy évben.  Meghajtástól függően másképp kell ezt megtenni. Első kerék meghajtás esetén, a bal elsőt a jobb hátsóval, és a jobb elsőt a bal hátsóval. Hátsókerék meghajtás esetén a bal elsőt a jobb hátsó helyébe, a jobb elsőt a bal hátsó helyébe, míg a bal hátsót a bal első és a jobb hátsó a jobb első helyére kerül. Ha az autó négy kerék meghajtással működik, akkor a két első gumit szimplán a hátsók helyére tesszük, míg a bal hátsót a jobb első és a jobb hátsót a bal első helyére tesszük. Ezzel a módszerrel késleltethetjük a gumi kopását.

 

Előfordulhat olyan is, hogy a gumik túl hamar kezdenek kopni. Ez azt jelenti, hogy időtartama előtt cserélni kell. A rendellenes kopás, valamilyen mechanikai problémára utal. Többféle típust különbözetünk meg. Ha az abroncs szélein kopott a gumi, akkor ez tartós alulfújást jelent. Ez rossz, hisz csökken az abroncs élettartama és nő az üzemanyag fogyasztása. Ha az abroncs csak egyik oldala kopott, akkor az a rossz súrlódás eredménye, amit a hibás kerékösszetartás eredményez. Ha a futófelület középső részén kopott el a gumi, akkor tartós túlfújásra lehet gyanakodni. Ha a kereknek rossz a kiegyensúlyozása vagy a lengés csillapítok rossz állapotban vannak, akkor számítani kell hátsó abroncsok nagymértékű kopására.

 

A nagy óvatosság ellenére is idővel ki kell cserélni az abroncsokat. Ezt nem érdemes otthon elvégezni, jobb szakemberre bízni. A szakember odafigyel minden fontos dologra, és megfelelő szerszámai segítségével sokkal hatékonyabb munkát végez. Ezzel elérhetjük, hogy kevesebb eséllyel jelenjen meg rendellenesség a kopásban. Aki szeretne tanácsot kérni, az a Gumi Expo csapatát is felkeresheti nyugodtan.

2013.09.28.  


Vissza a hírekre
Információk
Akciók
Vásárlási segítség
Partnereink