Gumiabroncs felszerelési tippek

Mielőtt nekilátnánk a gumiabrocs cserének, meg kell tudakolnunk, hogy milyen méretű gumiabroncsra lesz szükségünk, ugyanis ugyanolyan méretű gumiabroncsot kell választanunk, amilyet az előtt használtunk. Azt, hogy milyen méretű gumiabroncsra van szükségünk, megtudhatjuk a gépkocsi műszaki igazolványából. A KRESZ szabályait nem hagyhatjuk figyelmen kívűl, amikor gumiabroncs cseréről van szó. Ebből kiindulva az azonos tengelyen lévő abroncsoknak azonos márkájúaknak, azonos méretűeknek, azonos felhasználási kategóriájúaknak, azonos felépjtésűeknek és azonos teherbíró képességűeknek kell lenniük.


A téli gumik terén sok bizonytalanságba és tanácstalanságba botolhatunk: milyen méretű és milyen szélességű gumiabroncsok a legajánlottabbak a biztonság terén? Mivel a téli utak jellemzően latyakosak és csúszósak, ajánlottabb a keskenyebb abroncsok használata, mert ennek segítségével az abroncs könnyebben kiszorítja maga alól a latyakot és biztonságosabb a közlekedés, valamint nagyobb a tapadás. Száraz utakon azonban ajánlott a széles gumik használata.


Ha más fajta gumiabroncsot szeretnénk a gépkocsinkra szerelni, akkor figyeljünk oda a következőkre:
1. A gumiabroncs külső átmérője vagy legyen kisebb, vagy azonos méretű az eredetivel
2. A sebességmérő óra ne mutasson kevesebbet, mint amennyi a valóban elért sebesség
3. A gumiabroncs terhelhetősége meg kell egyezzen az eredeti gumiabronccsal, vagy annál magasabb lehet


A gumiabroncs felszerelésére a következő előírások vonatkoznak:
1. Három kategória: C1, C2, C3
2. Minden gumiabroncsot fel kell szerelni a járműre, és mindegyiknek azonos szerkezetűnek kell lennie. Ez alól kivételt képeznek az ideiglenes használatra szánt tartalék egységek
3. A gumiabroncsokra szükséges sebességkategória-jelet felhelyezni


A jogszabály kimondja a következőt: „Amennyiben egy jármű tartalék kerékkel rendelkezik, ez a kerék következők egyike lehet:
1. normál tartalék egység, amelynek mérete megegyezik a járműre felszerelt gumiabroncsok méretével;
2. a járművön történő használatra megfelelő típusú, ideiglenes használatra szánt tartalék egység.
2013.10.29

Vissza a hírekre
Információk
Akciók
Vásárlási segítség
Partnereink