Minden harmadik autó már szenvedett kátyúkárt


A fővárosban futó autók vannak a legnagyobb veszélyben. A kátyúk okozta kár miatt az adott útkezelőnél lehet reklamálni.
A hazai autósok közel 30 százaléka már hajtott bele kátyúba a magyarországi utakon úgy, hogy mindez sérülést is okozott a gépjárművében. A budapesti autósok helyzete tűnik a legrosszabbnak, hiszen az ő esetükben 40 százalékos ugyanez az arány, míg például a falvakban vagy a városokban alig több mint 25 százalék - derül ki a Generali Biztosító nemrég elkészült 1200 fős reprezentatív felméréséből. A biztosítónak az idei évben több mint 6,6 milliárdos casco kifizetése volt, melyből nagyságrendileg 3 százalék körüli, vagyis megközelítőleg 200 millió forint volt az az összeg, amit kátyúkárok miatt kellett kifizetni.
A kátyúkárt - ha nincs cascónk vagy kátyúkár kiegészítő biztosításunk - az adott út tulajdonosának kell bejelentenünk, lehetőleg minél hamarabb, de mindenképpen öt napon belül. Az sem mindegy, hogy milyen jellegű útszakaszon következett be a baleset: országutakkal kapcsolatban a Magyar Közút Zrt.-hez kell fordulnunk, a települések útjait érintő problémákkal pedig az adott önkormányzatot kell keresnünk. Amennyiben Budapest főútjain történt a kátyúkár, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. az illetékes, míg a többi, ide nem sorolható úton, - pl. a mellékutcákban - az adott kerület. Érdemes a rendelkezésre álló eszközzel - például mobiltelefonnal - fotókat készítenünk a helyszínről és a gépjármű sérüléséről. Mindez a későbbiekben, egy esetleges jogvita kapcsán is nagymértékben megkönnyítheti a balszerencsés autós dolgát.
A Magyar Közút Zrt. által kezelt 30 ezer kilométeres úthálózaton 2012 első negyedévben több mint 207 ezer úthibát szüntettek meg, amihez csaknem 10 ezer tonna aszfaltot használtak fel, összesen 1,3 milliárd forint értékben. Ennek ellenére 100 ezernél is több betömetlen kátyú lehet az országban a becslések alapján.

Keresse kátyúgaranciás abroncsainkat.

forrás : origo


Vissza a hírekre
Információk
Akciók
Vásárlási segítség
Partnereink