Mit érdemes átnézni a kocsin nyaralás előtt?


Hivatalos felmérések szerint Európában több mint az emberek fele indul saját autójával nyaralni, kirándulni, vagy csak kimozdulni egy-egy hétvégére, kicsit messzebb attól a településtől, ahol élnek. Ezeknek az embereknek az 50%-a pedig akár 1000 km-t is megtesz. Ilyen hosszú távoknál indulás előtt érdemes ellenőrizni a gépkocsit, hogy minden rendben van-e.

Az egyik legfontosabb kellék, amit át kell vizsgálni az a gumiabroncs, legyen bármilyen típusú vagy évszaknak megfelelő gumi. Nagyban függ ettől az utunk biztonsága, valamint életünk, családunk biztonsága is. Érdemes meggyőződni arról, hogy jó minőségben van-e még, de be kell biztosítsuk magunkat egy esetleges defektre is. Ezért defektjavító sprayt vagy pótkereket is vigyünk az utunkra. Vigyázzunk arra is, hogy meg legyen a szükséges felszerelés, amivel ki tudjuk cserélni a kereket. A használatban lévő abroncsokat, és a pótkereket is fontos átfésülni, hogy tudjuk mennyire van megkopva. Ezt nem elég látni, fontos, hogy a teljes abroncson végighúzzuk a kezünket, így észrevehetünk minden furcsaságot. Meg kell nézzük, hogy az oldalgumin van-e bevágás vagy alakváltozás. Ezután ellenőrizzük le az abroncsok nyomását. Lévén, hogy nyaralás esetén sok csomag van, érdemes 2 vagy 3 tized bárral megnövelni. Ha alacsony a nyomás, akkor több üzemanyagot kell tankolni.

Miután befejeztük az ellenőrzést az abroncsokkal érdemes mást is átnézni a kocsiban. Lényeges, hogy elég folyadék legyen az utazáshoz. Éppen ezért meg kell nézni, hogy elegendő mennyiségű motorolaj, szervo folyadék, hűtőfolyadék, fékfolyadék és ablakmosó folyadék van-e. Fontos, hogy a lámpák is jól működjenek, nem csak az esetleges büntetés miatt, de esti utazásokhoz elengedhetetlen. Biztonság kedvéért vigyünk magunkkal emelőt, szerszámos ládát és bizonyosodjunk meg arról is, hogy megvan-e a poroltó, egészségügyi láda, stb.

Indulás előtt még érdemes átnézni minden egyéb tartozékot. Ezek olyan apróságok, melyek kényelmesebbé tehetik utunkat. Nézzük meg az üléseket is, hogy eléggé kényelmesek-e. Próbáljuk ki, hogy megfelelően működik-e a rádió és a zenelejátszó. Út közben ne felejtsünk el mindig időben tankolni, hogy ne érjen minket meglepetés az autópálya vagy egy elhagyatott földút közepén. Végül, pedig kívánjunk magunknak jó utat és induljunk!
2013.09.25.

Vissza a hírekre
Információk
Akciók
Vásárlási segítség
Partnereink