Országok ahol kötelező a téligumi használata

    Talán furcsának tűnhet, hogy a nyár küszöbén már a téli abroncsokról írunk, de a téli sportok szerelmeseinek ezek az információk bármikor hasznosak lehetnek. Írásunkból tájékozódhat hazánk és Európa országaiban, milyen előírások vonatkoznak a téli gumiabroncsok és a hólánc használatára. Nincs is olyan messze a kora őszi magasabb hegyekben megjelenő hó, ami már csábítja a síelőket, illetve a sportfelszerelés mellett a téli abroncsokat is gondosan előkell készíteni.

    Magyarország: Magyarországok nem kötelező, nincs rá előírás a kötelező téli gumiabroncs használatára. A Közútkezelő Kht. egyes útszakaszokon azonban helyezhet ki "Hólánc használata kötelező" táblát, ha az időjárási és útviszonyok azt megkövetelik. Ha ilyen táblával találkozik, akkor ezen szakaszon csak olyan járművel közlekedhet, mely járműnek legalább a hajtott tengelyén lévő gumiabroncsokon elhelyezik a hóláncot. Szöges gumiabroncsok használata közúton tilos.

    Csehország: Csehország egyes területein ahol azt táblák jelzik kötelező a legalább 6 mm profilmélységű téli gumi használata legalább a hajtott tengelyeken 3,5 tonna össztömegnél nagyobb gépjárműveken. Ezen időszak: november 1- április 30. Hólánc használatára szintén táblák hívják fel figyelmünket.

    Szlovákia: November 15-től március 31-ig legalább a hajtott tengelyeken kötelező a téli gumiabroncsok használata teherautókra és autóbuszokra, függetlenül az időjárási vagy az útviszonyoktól. Az autópályákon a követési távolság betartását mérik, mely 70 méter. Személyautóknál akkor kötelező a téli gumiabroncsok használata ha az utat összegfüggő hó- illetve jég borítja. Ilyenkor kötelező mind a négy keréken legalább 4 milliméter profilmélységű téli gumiabroncsokat használni. Ennek hiányában 60€-ra büntethetnek.
(15.07.02)


Vissza a hírekre
Információk
Akciók
Vásárlási segítség
Partnereink