Országok ahol kötelező a téligumi III.

    Cikkünk harmadik része nem csak a hegyekbe látogató téli sportok szerelmeseinek lehet hasznos, hanem a nagy számban külföldön dolgozóknak is sok információt tartalmaz. Érdelemes odafigyelni a cikk olvasása közben az említett bírságokra, illetve komolyan kell venni a hólánc használatára vonatkozó előírásokat is.

Ausztria: Személy gépjárműveken és 3,5 tonna megengedett össztömegnél nem nehezebb teherautók esetén, téli útviszonyok esetén kötelező minden keréken legalább 4mm profilmélységű téli gumi, vagy csak a meghajtott tengelyen a hólánc használata november 1-től április 15 közötti időszakokban. Hóláncot használni azonban csak olyan esetben lehet, ha az az aszfaltot nem károsítja, tehát csak összefüggő hóréget, vagy jégréteg esetén. Büntetési tétel 35€-tól akár 5000€ is lehet. Biztosító kárigény esetén elutasíthatja a kérelmet. 3,5 tonna össztömeg feletti járművek esetén legalább a hajtott tengelyen kötelező : radiál abroncsok esetén 5mm, diagonál abroncsok esetén 6mm profilmélységű téli gumiabroncs használata. Továbbá kötelező az autóban hóláncot tartani, ezt ellenőrzik is.

Németország: Németországban a téli gumiabroncsok, illetve  a hólánc használatára kötelező rendelet nincs, azonban aki nyári gumiabroncsokkal közlekedik, forgalmat akadályoz havas, jeges útviszonyok között az akár 80€ büntetésre is számíthat. Téli guminak minősül a legalább 1,6 mm profilmélységű abroncs, mely M+S jelzéssel van ellátva. Teherautók és autóbuszok esetén elegendő csak a meghajtott tengelyekre felszerelt téligumi. Hólánc használatát táblák szabályozzák.

Svájc: Svájc területén szintén nem kötelező a téli gumik használata. Azonban ha valaki nyári gumival okoz balesetet téli időjárási körülmények között komoly összegű büntetésre számíthat, továbbá a mentési költségek megfizetésére is számíthat. Hólánc használatát táblák szabályozzák.


Vissza a hírekre
Információk
Akciók
Vásárlási segítség
Partnereink