Tudnivalók a téli és a nyári gumiabroncsokról

 Minden autós tudja, hogy nagyon fontos az idejében történő átállás a nyárigumiról a téligumira, illetve a téli abroncsról a nyárira. Ha beköszönt az a bizonyos 7 fok, akkor búcsút kell inteni a nyárigumiknak, hisz eljött az ideje, hogy teret nyerjenek a téli abroncsok. Ha viszont hét fok fölé emelkedik a hőmérséklet, akkor igenis indokolt a mihamarabbi nyárigumira való átállás. A csere természetesen nem véletlen, hisz ez egy olyan már-már kötelező procedúra, ami nem csak számunkra biztonságos és elengedhetetlen, de az autónak is kedvez. Mi szól még a csere mellett? Mindenekelőtt a rövidebb fékút, az csökkentett menetzaj, a futómű kímélése, és természetesen az idő előtte elhasználódást is ki lehet így iktatni.

 

Ahhoz, hogy teljes mértékben világos legyen a csere vitathatatlan fontossága, pontosabban meg kell ismerni mindkét gumifajta felépítését. A két évszak között elképesztő különbség van az abroncsokat illetően is, ezért nem meglepő, hogy a két gumifajta teljesen más útviszonyokhoz lett kialakítva. A téligumi összetétele természetesen a fagyos, hólepte téli idő legyűrésére használ. A téli abroncs futófelületén megannyi kicsi lamellát látható, amelyekkel a kocsi könnyedén meg tud kapaszkodni akár a nagyobb hóban, a jeges utakon, illetve a zéró fok alatt is meg tudja őrizni a rugalmasságát, ezáltal garantálva a nélkülözhetetlen biztonságot. Ezzel ellentétben a nyári autógumi sokkal keményebb és masszívabb, kevesebb szilikont tartalmaz, így maximálisan megfelel a tíz fok feletti, száraz vagy nedves úttestre.

 

A felépítés megismerése után nem árt tudni, hogy számtalan kellemetlen mellékhatása van, ha az autós nem dönt időben az átállás mellet. Az egyik fő ok a téli gumira való átállást illetően mindenképp a biztonság. A nyári gumi nem alkalmas a havi utak leküzdésére, s semmiképp sem alkalmas a gyakran jeges útfelület legyűrésére. A téli gumiabroncs futófelülete alacsony hőmérsékleten is megtartja a lágy, rugalmas jelleget, s a különleges lamellákkal ellátott profil nagyban elősegíti a kapaszkodást, és a remek tapadást. A téli autógumi nemhiába lett a hólepte utakra kifejlesztve, ez a típus a fagyos, jeges utakon jobb kanyarstabilitást, rövidebb fékutat és biztonságos tapadást garantál. De nem csak a nyáriról a télire való átállás fontos, hanem a téliről a nyárira is elengedhetetlen. A szezonon kívül használt téli autógumi jól érezhető rezgéssel, és nagyobb, jól hallható gördülési zajjal jár. Emellett pedig az adott autó stabilitásának sem tesz jót, sőt, még a fogyasztást is növelheti, ami valljuk be, nem egy kedvező tényező az üzemanyag árakat tekintve. Nem is beszélve arról, hogy a forró időben, a napsütés következtében a téli gumiabroncsban megtalálható adalékok elforrnak, s ennek következtében a gumi élettartama rohamosan csökken. Szó mi szó, a téli gumi nem a meleg időre, a nyári, forró utakra lett kitalálva, ami hónapok alatt már érezhető is, hisz a kopás szemmel látható.

 

Ezen fontos tudnivalók ismeretében sokkal könnyebben szánja rá magát az autós arra, hogy igenis lecserélje az adott autógumit, hogy idejében átálljon téliről nyárira, és fordítva. A csere nem csak a biztonság érdekében fontos, hanem anyagi okok miatt is nélkülözhetetlen. Semmiképp sem lehet spórolni úgy, hogy nyáron téligumikkal vezetünk, hisz akár egy év alatt is elkophat a gumi, s természetesen a télen történő nyári gumival való vezetés akár balesethez is vezethet, mely a vezetés legrosszabb velejárója is lehet. Épp ezért ne habozzunk lecserélni az abroncsokat, igenis tegyük meg a szükséges lépéseket. Figyeljünk és törődjünk az autónkkal, s ezt kezdjük az alapoknál, azaz a gumicserénél.
2013.10.27.


Vissza a hírekre
Információk
Akciók
Vásárlási segítség
Partnereink