Új vagy használt autógumi?

Rengeteg autós töprengett már azon, hogy vajon melyiket éri meg jobban beszerezni, a hasznát vagy az új abroncsot? Egyértelmű választ nehéz adni a kérdésre, de ami biztos, hogy használt gumi olcsóbb, viszont kevesebbet tart, s ezzel ellentétben az új gumi jóval drágább, viszont akár több évig is állja a sarat. E cikk most segíteni próbál, választ keres a feltett kérdése, s bizonyos szemszögekből közelíti meg a kérdést, mint például az anyagi okok, biztonságosság és vezetési stílus.


Hosszú távon melyikkel járunk jobban?

Nem nehéz rájönni, hogy a használt gumi akár fele annyiba, sőt, harmad annyiba kerül, mint az új, de ennek eredményeképp fele, illetve harmad annyit is tart. Ha viszont új gumik mellett döntünk, akkor az jóval tovább is tart, a gumicserét csak a télire való átállásnál kell beiktatni. Abban az esetben, ha például huszonegyezer forintért veszünk négy darab használt gumit, s ezzel ellentétben ötvenháromezer forintot költünk négy darab, jóval biztonságosabb új gumira, akkor egy kevéske matek után jól kivehető, hogy a mérleg a használt gumi felé billen, beleszámolva az élettartamot is. De a vezetést illetően nem csak az anyagiakra lehet alapozni, ugyanis fontos elem ilyenkor a biztonságosság, és a vezetési stílus is.


Biztonsági faktor?

Ennél a kérdésnél természetesen az új autógumi a befutó. A használt gumi esetén a vizes út veszélyes lehet, főleg akkor, ha a sebesség nagyobb a megengedettnél, ugyanis a használt, kopott gumi esetében nincs hely a teljes vízelvezetésre. Ennek eredményeképp az útesttel való kapcsolat csökken, a tapadás kisebb, és a jármű akár kormányozhatatlanná is válhat. Ekkor áll be a kocsi fölötti kontroll elvesztése, az aquaplanning. Nem kétséges hát, hogy nagy sebesség, s vadabb vezetési stílus esetében az új gumi viszi a pálmát, hisz jóval biztonságosabb. Az új abroncs akár százkilencven km/h esetén is kiiktatja az úgynevezett vizenfutást, míg a kopott gumi esetében már hetven km/h sebességnél is bekövetkezhet egy baleset. Végeredményképp, ha a biztonságosságot vesszük alapul, akkor nem érdemes spórolni a gumikon, hisz jóval fontosabb az autós és az autó épsége, épp ezért válasszuk az új gumikat.


Tényleg számít a vezetési stílus?

A válasz egyöntetűen igen. A fenti alpontok során már szó esett a vezetési stílusról is, a sebességről, s a gumiabroncsok viselkedéséről a változó tempót illetően. Abban az esetben, ha az autós az óvatosabb, nyugodtabb tempót választja, akkor a döntés szólhat a használt gumik mellett. A kopott nyári abroncsot kis sebességnél biztonságosan lehet használni, de ha téli gumiról van szó, akkor jobban oda kell figyelni. Egy hólepte útfelület, egy jeges úton a nagyon elhasznált téli gumi nem sokat ér, s ilyenkor a kicsúszás veszélye is igen nagy. Végszóként, nyári gumi esetén óvatosan vezetve még szóba jöhet a használt gumi, de ha a téliről van szó, akkor lehetőleg az új mellett döntsünk, így iktatva ki a nem kívánatos baleseteket.

Ezeket az alpontokat észben tartva talán könnyebb lesz a választás, és talán könnyebb lesz eldönteni, hogy esetleg a pénztárca vastagságára érdemes e adni, vagy esetleg a biztonság a mérvadó? Az igazság az, hogy az új gumi drágább, viszont megbízhatóbb, de az az autós, aki óvatosan vezet, tisztában van a körülményekkel s az adott viszonyokkal, az a használt gumikkal is balesetmentesen közlekedik.


2013.10.24.



Vissza a hírekre
Információk
Akciók
Vásárlási segítség
Partnereink